23 Ocak 2014 Perşembe

Tarihten arta kalanlar: 23.01... (Avrupalı Kardelen)


Bu yazı dizinim son zamanlarda fazla ilgi çekmese de -başlayalı üç gün oldu- neyse acele etmeyelim bence inanıyorum ki, her yeniliği başta yadırgayan halkımız belki bunu da daha sonra kabullenir. Zira biz gençler tez canlılık gösterip, bir şey olmuyorsa hemen ondan vazgeçmeyi tercih ediyoruz daha çok. Halbuki sebat edip, sonuna kadar mücadele etmek varken... Neyse ben mücadeleme, unuttuğumuz, vazgeçmek istediğimiz, geçmişimizi bilmeden geleceğimizi inşa etmeye çalıştığımız, sınırları kaldırma çabası verdiğimiz şu günlerde bir kadından bahsetmek istiyorum. Şu aralar Anja Meulenbelt'in "Feminizm ve Sosyalizm" eserini okurken böyle bir şahsiyetten bahsetmemek olmaz diye düşündüm.
Bugün sizlere bahsedeceğim şahıs tarihte bir ilki başarmış kadındır. Adı, Elizabeth Blackwell. Günlerden tam da bugün, yıllardan 1849'da Blackwell ABD'de tıp diploması alarak "Dünyanın tıp diploması alan ilk kadını" ününü kazandı. Bu galiba işin sonuç evresi. İsterseniz biraz Elizabeth Blackwell'den bahsedelim:
Elizabeth Blackwell ve ailesi, Elizabeth 11 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındılar. 1838 yılında babalarının ölümünden sonra Elizabeth, kız kardeşi ve annesiyle birlikte okul açtılar. Elizabeth tıpta ilerlemek istiyordu ama o dönemlerde bir kız için tıp yolu hiç de kolay değildi. Geneva Tıp Koleji onu kabul edene kadar yani 1847 yılına kadar evde tek başına kendini yetiştirmeye çalıştı.1849 yılına kadar yani mezun olana kadar Elizabeth hiç de mutlu değildi. Okulda herkes erkekti ve hiç kimse de bir kızın doktor olacağına inanmıyordu. Ailesi ve okuldaki herkes onu bu fikrinden vazgeçirmeye çalışıyordu. Paris ve Londra'da çalıştıktan sonra New York'a geri geldi. Orada, 1857 yılında "New York Infirmary for Indigent Women and Children (Yoksul Kadın ve Çocuklar için Revir)" adlı bir klinik açtı. Aynı yıl "British Medical Register"de ilk anlatılan kadın doktor oldu. 1860ların sonlarında kadınlar için tıp okulu açtı. "Women’s Medical College of the New York Infirmary (New York Kadınlar için Tıp Fakültesi)"nde okuyan öğrenciler eğitimlerinin bir bölümünde Blackwell ailesinden hijyen dersleri de aldılar. Elizabeth temizliğin tıpta önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. Kolejteki eğitimlerinden sonra tekrar İngiltere'ye döndü. 1877 yılında emekli olup Hastings'e taşındı. 31 Mayıs 1910 yılında da evinde hayata gözlerini yumdu.
Hakkında araştırma yaptığımız zaman ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzu görüyoruz. Elizabeth Blackwell şanslıydı ki, ailesini durumu vardı da hayallerini bir nebze de olsa gerçekleştirebildi. Ama ne yazık ki, hala günümüzde, hatta ülkemizde de onun gibi tıp okumak isteyen, ya ailesinin durumundan ötürü ya da ailevi engellere takıldığından dolayı istediği mesleği gerçekleştiremyor. Blackwell tıp okumak istediği yıllar 1800'lü yıllar. Yıl 2014... Resme baktığımız zaman geçen 200 yıla rağmen hala bazı tabuların yıkılamadığını görüyoruz. Dileriz, kadın da doğasının aksine şeyler, daha doğrusu başarılar gerçeşkleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder